De fleste seilfly er i dag laget av glassfiber eller karbon/kevlar som er dekket med hvit gelcoat. Hvit farve er brukt for at flyet ikke skal bli for varmt i sola.
Etter en dag ute med flyging vil vinge og kropp bli tilsmusset av insekter og støv. Dette vil påvirke flyegenskapene til en vinge, og i tillegg ønsker vi å beskytte lakk eller gelcoat mot slitasje og krakelering siden det er veldig kostbart å omlakkere et fly.
Gelcoat er et porøst krittholdig “malingslag” som er fra 0.1 til 2 millimeter tykt. For at gelcoaten skal holde seg fin må den vokses flere ganger i året. Voksen beskytter gelcoaten slik at den ikke krakelerer så raskt. Krakelering er en aldringsprosess, små sprekker, som vi beskytter oss mot ved å vokse flyet jevnlig.
Det første stedet man ser krakeleringer er ofte i forkant av vinger og høyderor. Forkantene er også ofte dårlig vokset. Det er på disse områdene fluer setter seg fast. Som regel fjernes fluer ved å gni de bort med en våt fille. Samtidig som fluene blir borte gnir man også bort en del av voksen som beskytter gelcoaten.
En bedre og raskere måte er å polere fluene vekk. Etter dagens flygning tar man litt hard voks på en twistdott og påfører raskt alle ”fluene” et vokslag. Poler alt vekk etter noen minutter.
Med denne metoden fjernes fluene raskere, de ”glir” av, og vokslaget på forkantene bygges opp for hver dag.
Periodevis bør flyet få en grundig vask, polering og voksing. Bruksmønster sammen med klubbens og flyets anbefalte vedlikeholdsrutiner avgjør hvor ofte dette gjøres.
For daglig vedlikehold vokses flyet med en voks som er bestemt av flyklubbens tekniske sjef.